Trip to Bandung – Day 1

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Hari ini saya share percutian saya dan Mr. Hubby di Bandung, Indonesia. Bersempena dengan cuti Hari Malaysia kami pun ambil kesempatan untuk bercuti dan merehatkan diri di luar negara. Percutian ini juga hadiah masing-masing untuk ulang tahun perkahwinan kami yang ke tiga.

Kebiasaannya kalau bercuti di Indonesia atau Thailand  kami akan menempah terus tiket bersama hotel melalui Airasia Go. Pendek kata kebanyakan percutian kami akan menggunakan Airasia. Sehinggakan telupa adanya Malindoair. So kali ini kami bercuti dengan menempah menggunakan Malindoair. Sebenarnya lebih berbaloi menggunakan Malindoair dari Airasia sebabnya, bagasi tak perlu beli dan memang dah dapat 25 Kilo. Jadi 2 orang boleh dapat 50 Kg. So memang bawa satu beg besar lah untuk simpan barang. Di samping itu makanan pun disediakan.  Kalau bernasib baik dapat flight yang boleh tengok movie. Walaupun hanya sandwich yang dihidangkan tapi sedap jugak rasanya dan packaging nya boleh kata setaraf MAS juga la. Yang penting makanan pun free. Airasia semuanya kena beli.

Untuk kali ini kami bercuti selama 4 hari 3 malam iaitu dari 15 hingga 18 September 2018. Hotel pilihan kami adalah di Aston Pasteur iaitu hotel bertaraf 4 bintang siap dengan sarapan pagi. Untuk kos penerbangan dan penginapan, kami hanya bayar RM2,054.66. Sangat berbaloi untuk 2 orang. Ini pun kami booking last minute. Kalau tempah awal lagi mungkin lebih murah. Kali ni tolong promote Malindoair lak. Cumanya Malindoair ni penerbangannya tak banyak dalam sehari dan mungkin nasib saya dengan Malindo ni selalu jer mesti ada delay.

Cukup part tempahan hotel. Berbalik semula pada percutian kami di Bandung. Tujuan saya dan hubby ke Bandung hanya nak shopping, makan-makan dan rehat. Kami tak merancang untuk explore sangat tempat-tempat lain. Shopping tu perkara wajib sebab memang lama kami tak bershopping dan memang nak membeli belah di sini. Cuma hari ke dua kami bercadang melawat ke Kawah Putih dan ke Gampling, RancaBali. Selebihnya hanya jalan-jalan di sekitar Bandung.

Hari pertama kami sampai di Hotel penginapan jam lebih kurang 4 petang. Kami di hotel menggunakan pengangkutan dari airport dengan Charge IDR200,000 (RM56 duit Malaysia). Kadar tukaran semasa saya pergi adalah 1 Juta bersamaan RM280. Sampai di hotel kami rehat 1 jam. Than terus sahaja booking Grab untuk ke Rumah Mode. Rumah Mode ni antara tempat shopping yang wajib dikunjungi jika bertandang di Bandung. Di sana sahaja kami habiskan masa sehingga jam 9 malam. Hari pertama jer dah memborong. Belum lagi masuk hari seterusnya.

Di Bandung ni duduk la hotel mana pun, kalau tak nak bersiar-siar tak perlu sewa kereta dan supir sebab membazir. Guna perkhidmatan Grab sangat mudah dan murah. Kami hanya bayar IDR21,000 (RM6) untuk ke rumah Mode. Kalau kita ramah boleh deal dengan pemandu Grab kalau nak melawat tempat-tempat di luar Bandar Bandung.

Sebenarnya masa perjalanan dari airport ke hotel pemandu yang membawa kami ada offer untuk bawa kami ke Kawah Putih dengan harga IDR750,000 (RM210). Perkhidmatan tu dah termasuk petrol dan supir sekali untuk 12 jam. Tapi kami kata akan hubungi semula. Kalau ikut memang dah murah sangat dan di Malaysia tak akan dapat pemandu bawa kita ronda-ronda 12 jam bayar RM210 tu. Tapi sebelah petang masa ke Rumah Mode pula sambil berborak dengan pemandu Grab dia offer lagi murah. Untuk 14 jam dan dia bawa ke Kawah Putih dan tempat-tempat lain yang menarik dan berjalan dalam bandar Bandung dia offer IDR500,000 (RM140). Apa lagi kami pun terus minta dia bawakan kami keesokan harinya.

So, Tips kat sini kalau nak jalan jauh jer baru sewa kereta. Selebihnya nak ke mana-mana naik lah Grab. Sebenarnya untuk ke airport naik Grab harganya jauh lebih murah. Hubby check tengok harga hanya IDR19,000 dari hotel penginapan kami. Bayangkan kereta airport charge kami IDR200,000. So balik nanti memang Grab lah pilihan kami.

Selesai shopping di Rumah Mode kami berjalan kaki jer ke Restauran nasi padang Sederhana yang terletak di sebelah Rumah Mode. Sebenarnya banyak jer kedai makan di dalam kawasan Rumah Mode cuma saya nak makan di tempat lain.

Sampai di hotel jam lebih kurang 10.30 malam. Di lobby hotel tersedia teh halia panas percuma untuk tetamu hotel. So kami pun cuba lah teh halia tu. Ianya sangat pekat dan tersangat manis. Kena tambah air kosong baru boleh minum. Di hotel ni masa datang pun ada disediakan welcome drink. Tapi self service la. Hotel ni juga ada SPA yang harganya pun agak berpatutan. Yang ni saya akan cuba selepas penat berjalan di Kawah Putih nanti.

Sampai di bilik kami terus mencuba semula baju-baju yang dibeli. Mr. Hubby rupanya beli lagi banyak pakaian dari saya. Patut la lama sangat dia memilih tadi. Sebenarnya kalau nak ke Bandung ni tak perlu bawa baju banyak-banyak sebab kita pasti akan shopping dan pakai la baju yang dah di beli tu. So bag pun tak berat.

Untuk hari pertama destinasi kami hanya di Rumah Mode. Esok kami merancang ke Kawah putih dan lain-lain tempat. Jika ada kesempatan esok saya update tempat-tempat menarik yang bakal kami kunjungi. Sehingga bertemu lagi di lain entry – SNB.