Cuti-cuti Malaysia – Expressionz Professional Suite

WhatsApp Image 2018-09-11 at 23.28.13

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Untuk entry kali ini saya akan menulis berkaitan percutian saya di bandaraya Kuala Lumpur.  ‘Take-5″ dulu dari berkongsi kisah-kisah IUI dan IVF.  Yang sebenarnya saya cuba nak lupakan kekecewaan ekoran daripada kegagalan IVF saya baru-baru ini.

Apa yang kelakarnya tempat pilihan saya kali ini tidak sampai 500 meter dari kawasan pejabat saya. Boleh nampak dengan jelas kedudukan pejabat saya dari tempat penginapan kami. Untuk makluman, pada 9 Sept 2018 saya, Mr. Hubby, adik saya dan anak kakak saya telah bercuti di Expressionz Professional Suites di Jalan Tun Razak. Cuti ni juga adalah sebelum adik saya balik ke Sarawak selepas menjaga saya dengan baiknya semasa proses IVF berlangsung sehingga keputusan yang menyedihkan saya terima. Apa pun saya redha ketentuan dari Ilahi.

WhatsApp Image 2018-09-11 at 23.28.12 (1)

WhatsApp Image 2018-09-12 at 00.17.49

Bagaimana pemilihan dibuat adalah secara last minute. Cuti hujung minggu yang panjang bersempena sambutan Harijadi Agong dan Maal Hijrah menyebabkan kebanyakan tempat-tempat menarik yang ingin kami lawati semuanya fully book. So Hubby mencadangkan bercuti di Kuala Lumpur di samping mengelak kesesakan lalulintas.

Berpatah balik pada tempat penginapan yang kami pilih iaitu Expressionz, kami tempah melalui Booking.com. memandangkan kami ada 4 orang yang akan bercuti jadi kami cuba memilih penginapan berbentuk condominium yang mempunyai kemudahan yang menarik serta mempunyai pemandangan yang cantik. So, melalui gambar kami terjumpa tawaran yang amat menarik dan harga hanya RM208 semalam untuk 4 orang.

Apa yang nak saya share adalah, jangan tertipu dengan gambar-gambar yang ditunjukkan di dalam iklan tersebut. Jika dilihat melalui gambar-gambar kami fikirkan ada ruang tamu, ada 2 bilik dan ada bathtub. Sebaliknya bila sampai alangkah hampanya, rupanya unit yang kami dapat adalah sebuah studio apartment yang dimuatkan dengan 2 katil queen size membuatkan keadaan bilik tersebut amat sempit. So memang tak ada privacy langsung. Dari segi bilik memang mengecewakan sebab tidak seperti yang kami bayangkan. Actually gambar-gambar yang diiklankan agak mengelirukan dan mengabungkan gambar-gambar yang serupa tak kira kategori bilik. Saya siap bawa bath salt untuk berendam. Malangnya bathtub hanya ada di dalam gambar dan mungkin ada di unit lain, bagi unit kami tiada. Unit kami berada di tingkat 27 dan no. bilik adalah B-27-01.

Di sini terdapat dua blok iaitu A dan B. Saya rasa Block A mungkin lagi menarik sebab di Blok A ini ada menempatkan kolam renang infiniti di ‘rooftop’ tingkat 48 yang mana pemandangannya sangat menarik. Menara berkembar KLCC dan Menara KL dapat dilihat dengan jelas dari tingkat 48 ni. Point ini sahaja yang membuatkan saya terfikir untuk kembali sebab pada kunjungan kali ini saya tak berkesempatan berenang walaupun Mr. Hubby dah semangat hadiahkan baju renang muslimah untuk saya. Tapi apakan daya kita wanita ni ada jer halangannya. Tapi jika berkunjung lagi di sini kena lah request bilik yang lebih sesuai dan kedudukannya di Blok A. Mungkin next time boleh menempah melalui AirBnB sebab kita boleh berhubung terus dengan pemiliknya. Jadi tidak tertipu dengan gambar.

Dari sudut positifnya pula bagi yang nak bercuti dengan keluarga dan mencari bilik yang ‘value for money’ tempat ini boleh dipertimbangkan. Cuma kita tak ada privacy sebab terpaksa berkongsi 1 bilik air dengan yang lain dan terpaksa menunggu.  Dari segi biliknya pula, kelengkapan memang complete. Siap ada microwave dan washing machine with dryer. Hanya ruang agak sempit. Untuk solat pun ruangnya sangat kecil bagi unit yang kami dapat.

Untuk makluman di sini terdapat dua kolam renang. Satu terletak di tingkat 8 yang terletak di antara Blok A dan B, manakala satu lagi terletak di tingkat 48 di ‘rooftop’ Blok A. Di tingkat 8, terdapat lebih banyak fasiliti untuk bermandi seperti jacuzzi, rain shower pool dan pool yang besar menghadapkan bukit-bukau di sekeliling Kuala Lumpur. Selain daripada itu terdapat juga sauna dan bilik permainan kanak-kanak.

Yang di tingkat 48 ni adalah infiniti pool yang berlatarbelakangkan pemandangan KLCC. Ianya lebih sesuai mandi di sini pada sebelah petang. Jika sebelah pagi sangat panas kalau dah masuk jam 9.30 pagi ke atas. Tapi bagi yang nak sun bathing tu amat sesuai. Ada juga tetamu yang tak tahu ada dua kolam renang sebab di tingkat 8 agak ramai orang dan tingkat 48 ni tak ramai sangat pengunjung. Nak masuk ke kolam renang di tingkat 48 ni kena bawa pass ya. Di tingkat 8 tu tak der kad pun tak per. Tapi untuk untuk naik ke bilik memang perlukan kad.

WhatsApp Image 2018-09-12 at 01.08.54

WhatsApp Image 2018-09-12 at 00.11.24

Di samping kolam renang di Blok B, tingkat 41 yang teratas, terdapat sky dan floating lounge. Menarik juga di mana kita boleh lah melepak di sini di sebelah malam. Bagi yang nak berkaraoke juga di sini ada private function room beserta bilik karaoke dan lounge yang luas. Pada masa kami di sana bilik tersebut telah ditempah tetamu yang lain. So, kami hanya lepak di luar sambil menikmati pemandangan KL kota metropolitan.

Kami check out pada jam 12 tengah hari. Untuk makluman masa untuk check in pula adalah pada jam 3 petang. Proses check out sangat simple. Pihak pengurusan hanya menghantar message dan kita just tinggalkan kunci di bilik tersebut dan maklumkan pada owner/wakilnya.

Itu sahajalah percutian sehari saya di KL. Sehingga bertemu lagi di lain entry… SNB

WhatsApp Image 2018-09-12 at 00.03.42