Perjalanan IVF Pertama – Part II

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua…

Since saya terlalu banyak masa terluang hari ini sebab waktu ni kena banyak rest sebab baru jer jalani Ovum Pick Up (OPU). So saya ambil kesempatan untuk update info berkaitan Prosedur IVF yang tengah saya lalui…

OPU ni proses kutip telur-telur kita yang telah matang setelah dirangsang dengan hormon kesuburan. Telur-telur yang dah matang ni ukurannya hendaklah sekurang-kurangnya 17mm. Kecil dari itu persenyawaan tidak boleh dilakukan. Pada hari OPU ni juga Mr. Hubby akan keluarkan sperma dia. Seterusnya telur-telur ini  akan disenyawakan di dalam lab oleh embryologist yang bertauliah. Boleh dikatakan embryologist ni la baby sister pertama baby_baby IVF ni. Mereka lah yang akan menjaga dan memantau pertumbuhan telur-telur yang telah disenyawakan.

Yang lepas saya nyatakan bilangan telur saya hanya satu jer matang. Tapi last sekali pada hari Khamis yang lepas ada tiga biji telur akhirnya matang. So tarikh untuk OPU yang dirancangkan pada hari Jumaat telah diubah pada hari Sabtu.

Hari yang dijanjikan tiba juga. Seawal jam 6 pagi petugas dari Metro IVF Klang telah hubungi saya untuk ingatkan saya untuk datang sejam awal dari jadual. Proses OPU saya dijadualkan pada jam 8 pagi. Wow memang saya respect la cara mereka ni. Sehari sebelum iaitu petang jumaat saya telah dihubungi oleh nurse daripada Mey Clinic untuk terangkan berkaitan prosedur. Antara yang dimaklumkan adalah

1. Tak boleh menggunakan sebarang pewangi, make up, lotion dan deodorant. Perkara ni applies to husband and wife.

2. Isteri (saya)  dikehendaki berpuasa dari jam 12 tengah malam. Tak boleh makan or minum ya.

3. Mandi tak boleh pakai syampoo or sabun.

4. Tidak memakai barangan kemas dan jam serta datang sejam awal.

Saya sampai di Metro IVF Klang pada jam 6.50 pagi. Perjalanan dari rumah ke Klang tak jauh mana di samping jalan yang langsung tak jam. Sempat pagi tu saya buat solat hajat dan berjemaah dengan hubby memohon agar perjalanan IVF ini dipermudahkan dan diberi kejayaan.

Sampai saja kami terus ke tingkat 2 untuk pendaftaran dan diambil keterangan diri. Seterusnya dijelaskan berkaitan prosedure. Selesai saya terus ditunjukkan katil saya yang mana selepas OPU saya akan berehat di situ selama 4 jam.  Sampai di katil yang dikhaskan, saya diminta menukar pakaian yang telah disediakan. Kena buka semuanya. Hanya pakai baju yang disediakan. Sempat saya dan hubby merakamkan beberapa keping gambar sebagai kenangan.

Seterusnya saya diminta duduk di atas kerusi roda dan dibawa ke tingkat satu, iaitu tempat operation room. Sebelum prosedure bermula saya diminta membuang air terlebih dahulu. Sampai di dalam Operation Room saya diminta berbaring di atas katil yang disediakan. Betul-betul mendebarkan. Saya menunggu sebentar disebabkan Dr. Bius masih ada kes kelahiran. Tapi tak lama selepas itu Dr yang dinanti sampai. Dr. Salini dah ada dan pagi tu rupanya prosedure OPU tu akan dilakukan oleh Dr. Tee. Beliau merupakan senior Dr di situ dan telah terkenal dalam bidang ini.

Dipendekkan cerita, saya mula dicucuk jarum di tangan untuk memasukkan ubat bius. Memang sangat sakit bila jarum ni dicucuk.  Inilah pengalaman pertama saya dibius secara total. Tak sampai 10 saat saya telah tidak sedar apa-apa. Sedar-sedar saya sedang dipindahkan semula ke katil saya di ward tingkat 2. Jadi saya memang langsung tak sedar dan saya tak tahu apa yang berlaku di dalam operation room tu. Masa tu kepala saya masih berat dan saya sambung tidur. Mr. Hubby setia jer menunggu di sebelah katil. Hanya selepas 2 jam baru saya boleh membuka mata dan terasa sangat dahaga. Saya minta Hubby cari air tapi tak dibenarkan. Jam 12 tengah hari baru mereka akan bagi makanan untuk saya. Makanan yang dibagi bubur dan apple.  Dah lapar semuanya sedap. Maksudnya lama juga lah kita kena berpuasa.

Dalam masa yang sama nurse sentiasa memantau bacaan blood presure. Tak lama lepas tu seorang nurse datang untuk mengajar cara-cara memasukkan ubat Utrogestar melalui Vagaina. Ubat ni kena diambil on time 2 biji 3 kali sehari. Jadi saya tetapkan untuk ambil pada jam 5 pagi, 1 petang dan 9 malam. Reason saya pilih masa tu adalah untuk memudahkan saya melakukannya semasa waktu rehat dan tak tekejar-kejar semasa kerja nanti. Untuk makluman selepas ubat ini dimasukkan kita dikehendaki berbaring selama 1 jam. Selepas Embryo Transfer (ET) nanti pun ubat yang sama ini akan diteruskan.

Untuk kali ni saya di bagi 3 jenis ubat iaitu Utrogestar, antibiotik dan Progynova tablet. Kesemua ubat ini perlu diambil on time. Selepas OPU ni kita akan mengalami sedikit demam, terdapat sedikit spot darah pada pad tetapi tidak boleh melebihi 1/4 daripada pad dan mild tummy cramp, bloating dan rasa kurang selesa di perut. Masa ni juga kita diminta makan makanan lembut seperti bubur dan roti. Kita juga tidak dibenarkan driving untuk hari selepas OPU. Pendek kata dalam masa 24 jam jangan drive dan rest jer kat rumah ya…

Seterusnya jika terdapat tanda-tanda seperti pendarahan yang banyak, demam yang kuat, sakit perut yang luar biasa so kena pergi ke hospital. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar untuk saya.

Saya doakan telur-telur saya tu boleh bersenyawa dengan baiknya. Saya akan dihubungi pada hari ini (Ahad) untuk tentukan tarikh ET samada pada hari Isnin atau aselasa. Saya juga dimaklumkan ujian progesterone darah saya juga ok dan sekiranya semua berjalan lancar ET boleh dijalankan.

Untuk makluman sekiranya ujian Progesterone tak ok, ET tak boleh dijalankan  dan terpaksa ditangguh pada circle yag seterusnya.

Seriously bagi mereka yang active seperti saya bila terpaksa bergerak secara perlahan dan duduk berehat tanpa buat apa-apa memang sangat membosankan. Saya siap ditegur nurse untuk berjalan perlahan selepas OPU. Mereka pesan jangan angkat barang-barang berat, jangan stress dan jaga pemakanan.

Paling terharu Mr. Hubby yang tak pernah memasak ringankan tangan memasak bubur untuk saya. Even bahan-bahannya saya sediakan tetapi dia lah orangnya yang tunggu bubur sayur saya tu masak. Oh ya masa lepas OPK dan ET nanti kita tak boleh makan herba-herba ya. So soup pun tak digalak makan. Makanan yang pedas masa ni juga perlu dielakkan.

Kepada yang di luar sana yang senasib dengan saya, masih menunggu permata hati moga perjalanan kita dipermudahkan dan dikurniakan zuriat yang dinantikan. Dokan perjalanan IVF saya menemui kejayaan ya.

Insyallah selepas ET nanti saya update semula. Ni masih nervous juga sebab pihak klinik sehingga jam 2.20 pm masih tidak menghubungi saya – SNB