Dari IUI ke IVF…. LPPKN ke Metro IVF – Part I

Assalamualaikum dan salam sejahtera…

Terasa sangat lama blog ini ditinggalkan tanpa sebarang update terkini. Alasannya kekangan tugas dan masa yang tidak mengizinkan.  Di tambah pula dengan cubaan 4 kali IUI di LPPKN menemui kegagalan.  Semangat diri bagaikan berkurangan.

Namun, selagi ada ruang dan peluang saya positifkan diri dengan menguatkan hati untuk tidak mudah mengalah sebelum berusaha. Hari ini kebetulan ada ruang untuk update kerana balik awal selepas membuat TVS di Klang, so hati tergerak pula untuk abadikan pengalaman IVF yang pertama. Semoga ianya boleh dijadikan rujukan dimasa akan datang untuk diri sendiri dan sesiapa yang senasib dengan saya.

Nak dijadikan cerita pada 3 Julai 2018 period saya datang dan saya nekad untuk membuat rawatan IVF dan terus menghubungi LPPKN Jalan Raja Laut untuk membuat temujanji rawatan. Namun saya  dimaklumkan kena tukar dari Dr Ghaffar ke Dr. Kommathy dan untuk rawatan IVF di LPPKN saya harus  menunggu sehingga 3 bulan. Seterusnya PA kepada Dr Ghaffar tu bagi tau saya bahawa peluang untuk IVF dan IUI adalah sama. Saya katakan mana mungkin tapi dia tetap kata sama dan seterusnya panggilan saya dipindahkan kepada PA Dr. Komathy.  So saya diberi tarikh pada hari Jumaat untuk membuat pemeriksaan semula. So IVF bulan Julai memang tidak boleh dijalankan. Pada hari Khamis saya dihubungi semula oleh pihak LPPKN menyatakan appointment saya pada hari Jumaat terpaksa dibatalkan kerana terlalu ramai patient dan ditunda pada hari Selasa… Dengan LPPKN ni mereka boleh bebas pinda tarikh kita. Seperti saya pula faktor umur menyebabkan saya perlu bertindak cepat. Ada beberapa statement mereka yang buat saya mula ragu-ragu dan mula berfikir untuk membuat IVF di tempat lain.

Khuathir pada bulan Ogos benda sama berulang maka saya mula membuat carian di internet melalui Mr. Google berkaitan IVF dari segi kos dan sebagainya. Dari pencarian tersebut saya terjumpalah berkaitan dengan program Permata IVF Metro. So klinik yang terdekat dengan rumah saya adalah di Star Avenue (Klinik Mey). Jadi saya terus walk in dan membuat pertanyaan. Dengan mudah saya diminta datang berjumpa Dr. pada hari Sabtu minggu yang sama untuk sesi penerangan yang lebih terperinci oleh Dr. Salini.

Pada hari yang dijanjikan saya turut membawa rekod HSG dan rekod-rekod lain yang ada pada saya. Dr. yang akan memeriksa saya adalah dr. SALINI. Dr ni sangat lemah lembut orangnya dan senang berurusan. Setiap soalan saya dia explain dengan begitu jelas. Mula-mula sekali saya tanya berkaitan Program Permata IVF yang kosnya hanya RM9,000 seperti diiklankan. Saya dimaklumkan untuk melayakkan kita menyertai program tersebut kita kena membuat pemeriksaan bagi melihat berapa banyak follicle kita yang masih ada. Kalau melebihi 10 barulah boleh menyertai Permata IVF. So saya pun buatlah pemeriksaan melalui cara TVS. Bila diperiksa didapati saya mempunyai 11 follicle pada masa tersebut. Jadi saya layak lah menyertai package permata IVF. Namun disebabkan faktor umur saya yang dah mencecah angka 4 di hadapan tu Dr sarankan saya mengambil program Permata X yang mana ubat yang digunakan adalah lebih tinggi dosnya dan kosnya adalah RM11,000. Kos ini tidak termasuk ubat tambahan sekiranya perlukan dosage tambahan dan ubat selepas pemindahan Embryo juga tidak termasuk. Kos jika membuat IVF secara normal pula adalah dalam lingkungan RM17,000 ke RM20,000.

Jadi saya dan Mr. Hubby mengambil keputusan untuk mengambil program Permata X. Pada masa ni yang kami fikirkan kosnya lebih kurang dengan LPPKN. Tambahan pula di sini ada kemudahan bayaran secara installment sehingga 24 bulan. Perkhidmatan pula senang, tak perlu menunggu lama dan mengikut kesesuian masa kita. Pada hujung minggu minggu pun boleh berhubung dengan nurse sekiranya terdapat persoalan.   So begitulah kisahnya macam mana IVF saya dari LPPKN berubah ke Metro IVF. Kos untuk kali pertama berjumpa Dr. dan semakan follicle  tu adalah dalam lingkungan RM220. Bila dah setuju buat di situ suami diminta sekali lagi datang membuat pemeriksaan sperma dengan charge RM120 pada hari Khamis.  Yang ni kita tak perlu ikut, suami jer pun boleh pergi. So Mr. Hubby sy pergi sorang-sorang. Sebelum buat pemeriksaan tersebut Cik Hubby kena simpan sperma selama 3 ke 4 hari.

Jadi seterusnya saya diminta datang semula apabila period yang berikutnya. So, dalam masa menunggu tu harapan tetap disimpan agar dapatlah mengandung sebelum memulalakan IVF. Namun kuasa Allah mengatasi segalanya, saya dan hubby masih tiada rezeki. Period saya datang pada 4 Ogos 2018 (Sabtu). So dengan sedihnya saya pun Message nurse melalui no yang diberi. Sebenarnya saya memang mengharap sekurang-kurangnya period saya lewat seminggu seperti biasa. Tapi sejak 3 bulan ni apabila saya mula mengambil suppliment nama Elivit period saya datang tepat pada masanya. Kalau lewat pun hanya sehari dan bulan pertama makan tu saya kitaran period saya 28 hari jer. Biasanya 32 ke 35 hari.

Jadi pada hari ke 3 period iaitu 6/8/18 (Isnin) saya datang ke Klinik Mey. Ini adalah senarai ubat-ubat yang diberikan untuk package yang saya ambil.

1. Clomid 50 mg diambil 2 kali sehari selama 5 hari.

2. Foliculin 225 mg x 4 (Start cucuk pada hari ke 5 – 8/8/18) selang seli pada masa yg sama

3. Orgalutran 0.5ml x 4 (start cucuk pada hari ke 9 – 12/8/18) setiap hari pd masa yg sama

4. Asid Folic – setiap hari

5. Vitamin D – setiap hari

Oh ya untuk makluman lepas ambil ubat-ubat ni dan suppliment akan rasa badan panas dan mudah haus. Kesan yang saya alami saya cepat berpeluh dan selalu dahaga. So memang digalakkan minum air kosong minimum 2 liter sehari. Minum air banyak juga baik untuk pembesaran telur.

Dr. juga sarankan saya mengambil beberapa suppliment seperti Coq 10 & Vitamin D. Utk suami pulak Bio-Selenium Plus, Coq 10 dan Zink. So apa lagi saya beli semua yang Dr bagitau tu. Sebenarnya semua tu elok diambil 2 atau 3 bulan sebelum treatment. Namun apa boleh buat kami dah terlambat. Oh ya, pemeriksaan sperma suami tempoh hari keputusannya syukur Alhamdulillah ada peningkatan. Daripada Teratozoospermia kepada Normal sekarang. Namun Dr. sarankan untuk kami makan juga secara sihat dan elakkan makanan laut kecuali ikan. Daging juga tak digalakkan. Melalui pembacaan masa-masa ni tak sesuai untuk makan benda-benda tajam seperti nanas, air tebu, makanan masam dan pedas juga tidak digalakkan. Tapi kekadang saya terbabas juga makan yang pedas tu.

Pada hari ke 10 saya datang semula ke klinik untuk membuat TVS bagi melihat progress telur-telur saya. Alangkah sedihnya sebab hanya 4 biji telur sahaja yang menunjukkan response pada ubat yang diambil. Satu di sebelah kiri dan tiga di sebelah kanan. Dr. menjangkakan nak kutip telur-telur tu pada hari ke 14 iaitu pada 17/8/18 Jumaat. Sebab telur-telur saya kurang memberangsangkan jadi saya kena tambah suntikan foliculin sebanyak 150mg dengan kos tambahan RM360. Hati memang sedih, tapi Dr. bagi semangat kata boleh lagi untuk besarkan telur. Balik tu saya terus beli tauge, brocolli, ubi keledek dan ayam untuk dinner nanti. Usaha untuk besarkan telur-telur saya. Pengambilan air kosong juga saya tingkatkan.

So hari ni Day 12 (15/8/18) saya datang sekali lagi untuk TVS semula. Tapi kali ni di Klang sebab Dr. Salini ada tugas di sana. So jam 4 pm saya dah sampai dan tak lama menunggu. Lepas check telur dan keputusannya telur saya masih belum membesar pada ukuran yang dikehendaki iaitu sekurang-kurangnya 17 mm. Hanya satu yang berukuran 17 mm. Tiga lagi masih 14 mm. Tapi muncul pula sebelah kiri satu lagi telur dengan ukuran 8mm. Yang baru tu memang tak ada harapan untuk membesar ke 17 mm pada hari Sabtu kata Dr. (Hanya keajaiban jer yang boleh membuatkan telur tu membesar hingga 17 mm).  Disebab keputusan hari ini kurang baik saya kena tambah lagi suntikan foliculin 150 mg dan orgalutran. Jadi tarikh pick up telur terpaksa diubah pada hari ke 15 iaitu hari Sabtu. Dr. maklumkan kalau tak besar juga hari Sabtu tu hanya satu telur kena ambil sebab kalau terlalu matang juga tidak akan memberi keputusan yang baik. Masa ini lah baru saya menyesal tak ambil package biasa. Nak jimatkan kos tapi hasilnya telur kurang dari yang dijangkakan. Sedih bertamu dan menyesal pun tak berguna. Nak bagi dosage tinggi pulak tak boleh sebab takut mengejut dan merosakkan telur-telur yang dah ada. So nasihat saya kalau yang dah berumur 35 tahun ke atas ambil lah package biasa. Biar bayar lebih tapi hasilnya berbaloi.

Sekarang saya hanya berharap ada keajaiban bakal berlaku. Besok 7 malam kena jumpa Dr. lagi untuk lihat perkembangan telur-telur  ni melalui TVS. Telur-telur sila lah membesar dengan jayanya…

Sepanjang ber IVF ni macam-macam makanan yg disarankan saya turut ambil seperti sayur tauge, buah kiwi, kurma, air soya, telur,  ubi keledek, ikan dll. Segala usaha dan doa telah saya buat. Sekarang hanya berserah pada kekuasaan Allah SWT. Doakan IVF saya berjaya ya… saya juga doakan semua yang senasib dengan saya dikurniakan Zuriat yang dinantikan.

Kepada Mr. Hubby terima kasih atas segala sokongan dan sejak buat IVF ni Mr. Hubby rajin bantu saya di rumah. Moga hadirlah zuriat menghiasi perkahwinan kita.

Berjumpa lagi bila ada kelapangan…