Keputusan IUI Pertamaku

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua…

Hari ini merupakan hari ke-18 proses IUI saya jalankan. Sepanjang tempoh selepas IUI yang saya lalui hingga ke hari ini (25.5.17) bermacam-macam perubahan saya rasakan.

Antara perubahan yang ketara adalah cramp di bahagian bawah abdomen… semakin lama semakin kerap, suhu badan naik, sakit belakang, kerap kencing dan rasa dizziness yang hilang dan datang.

Dari pembacaan yang saya lakukan pada hari ke – 14 selepas IUI dah boleh buat sendiri pemeriksaan kehamilan. Sesungguhnya penantian itu satu penyiksaan. Nak tunggu tempoh tu amatlah lambat di rasakan masa berlalu.

Saya diminta jumpa semula Dr. pada 30.5.17. Saya bagitau Mr. Hubby kalau ditakdirkan mengandung itu merupakan hadiah birthday paling berharga.

Dalam tempoh IUI ni saya sempat lagi membuat trip 2 hari 1 malam ke Bandung pada hujung minggu.  Pada masa tersebut sy cuba kurangkan berjalan. Tapi bila dah membeli belah lupa diri sedang buat IUI. Tapi selepas buat IUI tu di tempat kerja memang sangat busy dengan bermacam-macam aktiviti yang mana saya tak dapat elakkan atas dasar tuntutan kerja.

Balik pula saya kena pergi berbengkel seminggu di Putrajaya. Aktivitinya pula dari pagi hingga malam. Hotel yg diduduki attached dengan shopping complex. Walaupun belum penuh tapi ada farmasi Caring di situ.

Disebabkan perubahan yang sangat kerap pada hari ke-16 saya minta kebenaran pada Mr. Hubby untuk buat pregnancy test. Selepas pujuk dia kata ok. Cuma dia pesan apa jua keputusan saya kena bersabar dan redha. So saya setuju.

So, awal-awal pagi jam 3.30 pagi mcm tu sy bangun. Memang malam tu tak lena tidur sebab hati nak sangat buat test tu. So bangun jer sy terus ambil pregnancy test yang saya beli dari HERO supermarket sebab Caring dah tutup. Tunggu punya tunggu keputusannya sangat menyedihkan. Negative… dihati hanya Allah yang tahu.

Walaupun dalam hati memang dah rasa IUI Pertama ni gagal tetapi dalam hati tetap mengharap selagi Miss P tak datang. Pada siangnya saya beli lagi satu pregnancy test clear blue dari Caring. Sebab tak period lagi, so pagi 25.5.17 iaitu pada hari ke 18 sekali lagi saya lakukan ujian. Keputusannya tetap sama. So saya redha mungkin ini belum lagi rezeki saya.

Saya teruskan bengkel dengan hati yang sedih tapi saya tenang sebab keputusan saya dah tahu. Dalam pukul 11 pagi Miss Period pun datang dan confirm la IUI pertama saya tidak berjaya.

So, untuk seterusnya kena tunggu semula selepas raya. Doakan semoga perjalanan kami untuk mendapat Zuriat dipermudahkan.

Bagi para TTC di luar sana saya doakan semuanya dipermudahkan. Pengajaran untuk diri pada next IUI melancong bagai tu takkan lagi nak buat sehingga keputusan diterima. Juga akan apply 1 minggu cuti.

Kepada Mr. Hubby yg sentiasa bg sokongan dan menenangkan hati tqvm and I Love U.